Hoitola Lilium logoteksti

Apua appelsiini-ihoon – vinkit selluliitin vähentämiseksi

Kosmeettisella selluliitilla tarkoitetaan erityisesti reisillä ja pakaroilla esiintyvää muhkuraista ”appelsiini-ihoa”. Se on hyvin yleistä varsinkin naisilla ja siitä on hankala päästä kokonaan eroon. Olemme kuitenkin koonneet tähän vinkkejä, joilla tämän appelsiini-ihon näkyvyyttä voi vähentää, sekä kotikonstein että hoitolahoidoin.

Puhekielessä kosmeettisesta selluliitista käytetään sanaa ”selluliitti”, joten tässä artikkelissa termillä viitataan nimenomaan kosmeettiseen selluliittiin. Lääketieteen terminä selluliitti eli cellulitis tarkoittaa kuitenkin ihonalaisen rasvakudoksen harvinaista bakteeritulehdustilaa, jolla ei ole tekemistä appelsiini-ihon kanssa. Kosmeettinen selluliitti on harmiton, nimenomaan kosmeettinen vaiva.

Selluliitti muodostuu ihonalaiseen sidekudokseen kertyneestä rasvasta, nesteestä ja kuona-aineista. Kun rasvan määrä kudoksissa lisääntyy, ihon lihakseen kiinnittävän sidekudoksen kudossäikeet kiristyvät ja rasvakudos alkaa painumaan ihoa vasten. Tämä aiheuttaa ihon pinnassa näkyvän muhkuraisen appelsiini-ihon.

Naisilla nämä sidekudoksen säikeet kulkevat kohtisuorassa ihoon nähden muodostaen rasvasoluille isompia putkimaisia lokeroita, kun taas miehillä säikeet muodostavat verkkomaisen kuvion, joka koostuu pienemmistä lokeroista. Sidekudoksen rakenteen vuoksi naisilla sidekudoslokeroihin varastoitunut rasva pääsee helpommin pullistumaan suoraa ihoa vasten.

Naisilla ihonalaiskudoksen sidekudosrakenne aiheuttaa selluliittia helpommin kuin miehillä.
Naisilla ihonalaiskudoksen sidekudosrakenne aiheuttaa selluliittia helpommin kuin miehillä.

Muita syitä selluliitin syntyyn voivat olla verenkierron ja imunestekierron häiriöt, elintavat, stressi ja jotkin aineenvaihduntaan vaikuttavat sairaudet ja lääkkeet. Myös hormonaaliset erot naisten ja miesten välillä vaikuttavat rasvan määrään ja kertymiseen.

Vaikka selluliitista on hankala päästä täysin eroon, voi sen näkyvyyttä ihon pinnalla vähentää kotikonsteinkin. Koska selluliitti johtuu pohjimmiltaan rasvan lisääntyneestä määrästä tietyllä alueella, terveellinen ruokavalio ja liikunta, jolla pyritään lihasmassan lisäämiseen ja ylimääräisen rasvan polttoon on usein tehokas tapa appelsiini-ihon vähentämiseen. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että rasvan polttoa ei voi kohdistaa tietylle alueelle. Riippuen rasvakudoksen jakautumisesta, myös hoikalle voi muodostua selluliittia.

Ihon ulkonäköä voi parantaa säännöllisellä ihonhoidolla. Koska ihon verenkierto ja aineenvaihdunta ovat appelsiini-iholla hidastuneet, saattaa sen pinta näyttää kuivalta ja elottomalta. Ihon säännöllinen kuoriminen ja kosteuttaminen saavat sen näyttämään elinvoimaisemmalta ja tasaisemmalta. Erityisesti kuivaharjalla kuorimisen katsotaan olevan tehokas keino selluliitin vähentämiseen. Kuivaharjaus kannattaa tehdä 1–2 kertaa viikossa ennen peseytymistä pyörivin, ylöspäin suuntautuvin liikkein. Ylöspäin suuntautuvalla harjauksella tuetaan kehon imunestejärjestelmän toimintaa.

Selluliittialueiden verenkiertoa ja aineenvaihduntaa voi elvyttää myös siihen tarkoitetuilla hoitotuotteilla ja hieronnalla. Riittävä veden juonti auttaa pitämään yllä kehon omaa nestetasapainoa ja ihon kosteustasapainoa, joka saattaa vähentää turvotusta saaden ihon näyttämään tasaisemmalta.

Hoitola Liliumin vartalohoitovalikoimasta löytyy sekä kokonaisvaltaisia hoitorituaaleja, että täsmäkäsittelyjä ”ongelma-alueille”. Kokonaisvaltaiset vartalohoidot ja -hieronnat elvyttävät aina verenkiertoa ja aineenvaihduntaa sekä pehmittävät ihoa.

Massada Coffee Therapy -selluliittihoito on aineenvaihduntaa tehostava paikallishoito, joka tehdään hoitoa vaativalle alueelle, kuten reisille tai vatsalle. Valittu alue kuoritaan ja sille tehdään aineenvaihduntaa elvyttävä hieronta. Kofeiinia sisältävä paikallisnaamio tehostaa ongelma-alueen aineenvaihduntaa ja poistaa nesteitä. Naamion vaikuttaessa jaloille tehdään rentouttava ja verenkiertoa vilkastuttava hieronta. Aineenvaihduntaa kiihdyttävän hoidon jälkeen on hyvä juoda runsaasti vettä ja välttää kehoa rasittavia aktiviteettejä, kuten kuntoilua, saunomista ja alkoholin nauttimista. Parhaan hyödyn saavuttamiseksi suosittelemme 3 kerran sarjahoitoa.

Parhaimpiin tuloksiin päästään, kun säännölliset hoitolahoidot yhdistetään aktiiviseen kotihoitoon.